Vandaag is het weer de vrijdag voor Pasen en mensen noemen dat goede vrijdag, maar het is geen goede dag. De herinnering aan de kruisiging van Jezus is niet goed. het was een verschrikkelijke dag. De herinnering aan iemands wrede dood is niet goed. De herinnering aan het leven van iemand is wel goed. Jezus was goed en het was verschrikkelijk en onbegrijpelijk, dat mensen hem hebben gedood. Want hij straalde liefde uit tot aan het eind.

En Jezus herinneren alleen is niet genoeg, want het wrede gebeurt steeds weer. Je zou kunnen zeggen. Jezus wordt steeds weer gedood, want elke dag worden er goede mensen en mensenkinderen gedood en Jezus zei: wat je een van mijn minste broeders aandoet, doe je met mij. Ook vandaag worden er weer gelovigen gedood in Gaza, in Soedan, in de Oekraine, in Rusland, in China en in veel meer landen. Eigenlijk is er elke dag reden om aan die ene vrijdag terug te denken.

Maar elke dag worden er ook kinderen geboren en misschien zullen enkele van die kinderen straks de wereld of een klein stukje van de wereld veranderen en verbeteren. En elke dag wordt nieuwe hoop geboren. In Gaza zijn vele kinderen gedood, maar er worden ook steeds nieuwe kinderen onder onmogelijke omstandigheden geboren en wie weet welke van die kinderen nu juist een grote verandering zullen brengen in de wereld?

En na die vrijdag komt dan op de derde dag Pasen. En eigenlijk is het ook elke dag van het jaar Pasen, want elke dag staan er mensen op, die opkomen voor het goede. Het christendom eindigde niet met de dood van Jezus, maar dat was juist het begin. De dood van Martin Luther King was niet het einde van de beweging voor gelijke rechten van alle mensen, maar juist een hernieuwd begin. De dood van Navalny was niet het einde, maar is ook weer een begin van een andere tijd. Je ziet het niet altijd, maar het is er wel. Met zijn dood stond en staat Jezus juist naast al die goede mensen, die zo wreed worden gedood en hij helpt nieuwe mensen op te staan voor het recht.

Niet de dood is het einde, maar het leven en de liefde. En waar mensen iets uit liefde doen is het nooit vergeefs, want uiteindelijk zal de liefde het winnen van alle kwaad. De liefde is het sterkst en gaat over alle grenzen heen, ook over de grens van de dood en we blijven met Jezus en anderen die ons zijn voorgegaan verbonden en daardoor voelen wij ons gesterkt in de liefde.