Creativiteit

Creativiteit geeft vele mogelijkheden aan de mens. De mensen hebben er soms een puinhoop van gemaakt en dan zijn er veel lieve mensenhanden nodig om er weer iets goeds van te maken. Als ik schilder, dan maak ik vanuit mijn hart een schilderij over het leven! Elk schilderij vertelt een eigen doorleefd verhaal!

Goede Vrijdag is eigenlijk een heel verdrietige dag, want dan denken we aan de kruisiging van Jezus en tegelijk denken we eraan, dat Jezus steeds weer gekruisigd wordt in Israel, in Gaza, in Rusland, in de Oekraine, in China, in Soedan, in Syrie en nog heel veel landen. Het houdt niet op.

Maar we denken er ook aan, dat Gods liefde niet ophoudt, want God geeft steeds nieuwe kansen, ook als wij het niet zien. En Hij stuurt zijn Geest over de wereld, om mensen te leren tranen te veranderen in hoop. Tranen komen uit het hart en alleen als mensen geraakt worden tot in hun hart, kunnen zij veranderen en verzoenen.

Zoveel mensen, zoveel zinnen. We leven in een grote wereld, maar iedereen is anders en ieder heeft een eigen visie en een eigen mening, maar de wereld verbindt ons, want die moeten we samen bewonen en met inspiratie van de Allerhoogste kunnen we ontdekken wat waardevol is en hoe liefde ons een kan maken.

Zonder de Almachtige is er verwarring en zoekt ieder zijn of haar eigen waarheid, maar Hij heeft een plan met ieder apart en allen samen.

De aarde draait rond en met de aarde draaien wij om de zon en zo ontstaan er verschillende seizoenen, maar het klimaat is in gevaar en niet elke winter blijft er nog sneeuw liggen en in Suriname duurt de regentijd o de droge tijd soms 6 of 9 maanden in plaats van een kwart jaar.

Alles lijkt in de war. Wij moeten de natuur op de aarde bewaken, want anders gaat het mis.

Er wordt zoveel gevochten in Gaza, Oekraïne, Soedan, Syrie, Jemen, Somalië, Nigeria, en veel meer landen, maar de wereld vraagt om vrede.

En die kan er alleen maar komen als alle mensen van alle volken samenwerken zonder onderscheid van persoon.

Soms schilder ik ook andere schilderijen, zoals van dit meisje met een glimlach. Als ik zo’n schilderij gemaakt heb, bedenk ik er later een verhaal bij.

Zo heb ik reeds bij heel wat schilderijen verhalen bedacht en zo komen ze later in een boek.

Veel mensen schrijven eerst een verhaal en maken er dan een illustratie bij. Ik maak eerst een schilderij en bedenk dan een verhaal. En welk verhaal bij dit meisje hoort blijft nog even een verrassing.

Soms schilder ik een Bijbels schilderij van hoop, zoals dit van de doortocht door de Schelfzee. Als alles te zwaar en moeilijk lijkt, zelfs voor een heel volk, kan de Allerhoogste nog mogelijkheden geven. De doortocht door de zee was een onmogelijke oplossing, maar het kon. Laten we bidden en hopen, dat God in de meest onmogelijke situaties toch oplossingen geeft, ook voor Gaza, de Oekraïne, Soedan, Syrie… Ook in onmogelijke situaties van gewone mensen kan God het onmogelijke laten gebeuren!

Dit schilderij schilderde ik op Goede Vrijdag 2023, de meeste mensen denken nog steeds, dat het een goede vrijdag is, maar voor mij is het een dag vol pijn. Dan denk ik aan die drie kruisen op Golgotha, aan het lijden van Jezus en die drie kruisen blijven staan.

Er is nog steeds waanzinnig veel lijden en er worden nog steeds mensen zomaar zonder echte reden gedood.

Bij het schilderij zie je dat de hemel huilt, dat zoiets kon gebeuren en dat zoiets gebeurt steeds weer.

Omdat ik ook soms schildercursussen geef en sommige mensen willen aquarelleren, heb ik ook enkele aquarellen gemaakt, dat was een nieuwe ontdekkingsreis.

Het is een heel andere techniek. De kleuren zijn veel zachter. Daardoor heeft het schilderij een andere sfeer.

Dit is weer een heel andere stijl. Hierbij heb ik gewoon mijn visie op de omgeving geschilderd.