De afgelopen dagen heb ik 2 boeken gelezen, die mij heel erg fascineerden. Ze waren heel verschillend, maar beiden heel boeiend. Het eerste boek was van Kristin Harmel en heette “Zolang er sterren aan de hemel staan”. Het ging over een kleindochter, die op zoek ging naar het verleden van haar dementerende grootmoeder in de VS. Haar grootmoeder bleek in het verleden een andere naam te hebben gehad en een ander leven in Parijs en ze bleek Joods te zijn, wat niemand wist, ook de kleindochter niet. Het was prachtig geschreven. En het heette “Het mooiste verhaal”, het was een vertaling van het boek “The lost and found bookshop”. Ook in dit verhaal speelde heden en verleden door elkaar. Het ging om een kleindochter met een dementerende grootvader, die soms terugdacht aan zijn grootouders. Ook hier liepen heden en verleden door elkaar, want alles is verbonden. Ik heb beleefd, dat ik zo opging in het boek, dat ik niet meer wist hoe laat het was.

Dat is het mooie van lezen, dat je soms even helemaal weg bent uit de gewone werkelijkheid. Mijn dochter kon als kind zo ook in boeken wegdromen en al woonden er heel veel kinderen bij ons in huis, als ze las, hoorde en zag ze niets van wat er gebeurde, dan was ze alleen in de wereld van het boek.

In Suriname hadden we voor de kinderen die bij ons woonden een uitgebreide kinderbibliotheek, daar had mijn zoon voor gezorgd. Er waren boeken voor kinderen van alle leeftijden en van alle leesniveaus. We hielden wedstrijden onder de kinderen en het kind, dat de meeste boeken las in een jaar, kreeg een prijs. Juist in Suriname hielp het lezen van boeken de kinderen enorm, hun taalniveau ging omhoog, maar ook de algemene ontwikkeling.

Nu nog is bij de huiswerkbegeleiding lezen een belangrijk onderdeel. Kinderen, die niet goed kunnen lezen krijgen leesles, maar ook kinderen, die wel kunnen lezen krijgen leesopdrachten en dat helpt. Bij de huiswerkbegeleiding in Moengo is een kleine bibliotheek en de kinderen lezen graag.

Lezen betekent ook inspiratie. De laatste tijd worstelde ik wat bij het schrijven van verschillende boeken waaraan ik bezig was en door de boeken die ik las, kreeg ik nieuwe ideeën over de opzet van een bepaald boek. Ik heb al verschillend boeken uitgegeven, en ik hoop, dat ook mijn boeken anderen even een moment zullen geven van een andere wereld om in weg te dromen om weer anders terug te komen.